Σίγουρα όλους μας ενδιαφέρει να έχουμε καλή υγεία και μια ποιοτική ζωή. Για να το πετύχουμε αυτό δεν μπορεί να λείπει από την καθημερινότητά μας η ισορροπημένη διατροφή. Το θέμα είναι πώς τελικά θα μπορέσουμε να κάνουμε την διατροφή μας πιο ισορροπημένη και υγιεινή. Ένα εξαιρετικό εργαλείο σ’ αυτή μας την προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει… η λίστα για τα ψώνια! Ίσως φαίνεται μια βαρετή διαδικασία ακόμα και για τους πιο οργανωμένους από εμάς, ωστόσο στην πραγματικότητα δεν παίρνει πάνω από 10λεπτά! Τα πλεονεκτήματα που έχει η υιοθέτηση αυτής της συνήθειας είναι πραγματικά πολλά. Θα μας βοηθήσει στο να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, να χάσουμε βάρος αν το προσπαθούμε, να εξοικονομήσουμε χρήματα και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων.
Πάμε να δούμε πως μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τα ψώνια μας, βήμα προς βήμα και να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό.
Βήμα 1ο: Καθιερώνουμε μια συγκεκριμένη μέρα για τα ψώνια της εβδομάδας. Μια καλή ιδέα είναι το Σάββατο πρωί ή απόγευμα που οι περισσότεροι δεν εργαζόμαστε. Όταν αυτή η διαδικασία γίνει μέρος της ρουτίνας μας, θα είμαστε πολύ πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί με τις αγορές μας.
Βήμα 2ο: Προτού ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία με τη λίστα και τις αγορές μας, τρώμε ένα καλό πρωινό, snack ή γεύμα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Όταν είμαστε πεινασμένοι κινούμαστε με βάση τη λαιμαργία μας και αγοράζουμε περιττά τρόφιμα ασυναίσθητα.
Βήμα 3ο: Κάνουμε έναν έλεγχο σχετικά με το τι υπάρχει ήδη στα ντουλάπια και το ψυγείο μας. Πολλές φορές δε θυμόμαστε τι έχουμε ήδη στο σπίτι και αγοράζουμε τα ίδια προϊόντα.
Βήμα 4ο: Φτιάχνουμε ένα πλάνο σχετικά με τα γεύματα της εβδομάδας που θα ακολουθήσει. Προσπαθούμε να ενσωματώσουμε και τα τρόφιμα που έχουμε ήδη στο σπίτι, ώστε να μη λήξουν και να αξιοποιηθούν εγκαίρως . Σαν γενική εικόνα έχουμε στο μυαλό μας ότι η διατροφή μας πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες. Ιδανικά θέλουμε 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι, 2 φορές κοτόπουλο-γαλοπούλα, 2 φορές όσπρια, 1 φορά κάποιο λαδερό φαγητό και 1 φορά κόκκινο κρέας.
Επίσης, ορισμένα ευεργετικά τρόφιμα που ίσως αμελούμε αλλά θα θέλαμε να εντάξουμε σε όλα μας τα γεύματα είναι τα παρακάτω:
Βήμα 5ο: Δεν βάζουμε μόνοι μας τρικλοποδιές στο εαυτό μας. Φυσικά και τα πιο θερμιδογόνα τρόφιμα είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο φροντίζουμε να μην έχουμε πολλά από αυτά στη λίστα μας και κατ’ επέκταση στα ράφια μας. Αντί αυτών επιλέγουμε να προμηθευτούμε υλικά για πιο υγιεινά snack μέσα στην ημέρα μας. Γιαούρτι με δημητριακά, μπάρες δημητριακών, φρούτα βουτηγμένα σε κουβερτούρα, smoothies με κακάο και φρούτα είναι γευστικές και παράλληλα υγιεινές επιλογές, που καλύπτουν και την επιθυμία μας για γλυκό.
Όταν ψωνίζουμε χωρίς λίστα είναι πολύ εύκολο να απομακρυνθούμε από τα τρόφιμα που πραγματικά χρειαζόμαστε. Παρασυρόμαστε και αγοράζουμε πιο ανθυγιεινά τρόφιμα και σίγουρα περισσότερα από τις ανάγκες του νοικοκυριού μας. Αντίθετα, το να έχουμε τα απαραίτητα υλικά για να προετοιμάσουμε υγιεινά και ταυτόχρονα νόστιμα γεύματα είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή, που ωφελεί παράλληλα το περιβάλλον αλλά και το πορτοφόλι μας!